Vad är egentligen grejen med bokserier och är de verkligen värda besväret?
Det är svårt att ge ett absolut svar på den frågan. Bokserier kan vara värda att intressera sig för under några olika förutsättningar. För det första krävs det förstås att du är intresserad av den genre som serien omfattar. De vanligaste serierna hittar du inom fantasygenren men det finns även andra bokserier.
Den andra förutsättningen är att du tycker om författaren och dennas stil, både vad gäller språk och upplägg. Den sista, och tredje, förutsättningen är att du gillar att läsa serier. Vissa uppskattar inte att ägna så mycket tid åt att följa en enda serie utan vill ha lite omväxling i läsandet medan andra uppskattar när författaren har möjligheten att bre ut sig och utveckla sina karaktärer. Ibland pågår denna utveckling av karaktärerna under många år.
Trilogin är förmodligen den vanligaste typen av bokserie. Denna typ av serie omfattar tre böcker och finns inom flera olika genrer. Den kanske mest välkända trilogin är förmodligen Sagan om Ringen men det är långt ifrån den enda. Ett annat exempel på trilogi är Louise Boije af Gennäs böcker i En Trilogi som faller under kategorin Samtida skönlitteratur.
De riktigt långa serierna hittar du allt som oftast inom fantasyn. Det är inte ovanligt med mellan fem till tio böcker i en och samma serie. Anledningen till detta är förmodligen att fantasy ofta bygger på världsskapande, det vill säga författaren bygger upp en hel värld där berättelsen utspelar sig. Fantasy bygger dessutom ofta på ett flertal karaktärer som utvecklas under berättelsens gång. Gemensamt för de flesta typer av fantasy är trots allt den stora mognadsresa som bokens huvudkaraktärer ger sig ut på i början av berättelsen. Allt detta sammantaget gör det lättare för författarna att hålla kvar vid samma berättelse under lång tid.
En annan välkänd serie är Outlander-serien författad av Diana Gabaldon. Denna serie har placerats i många olika kategorier under årens lopp där man försökt placera den inom historisk skönlitteratur, romantik, fantasy och ibland till och med sci-fi, även om både fantasy och sci-fi begreppen används väldigt löst. Gabaldons första bok i serien släpptes 1994 och i skrivande stund, 2019, pågår serien fortfarande. Vid dags dato är dock själva grundserien avslutad medan hon fortfarande skriver så kallade tie-ins till berättelsen.
Detta tar oss till sista typen av bokserie, nämligen den som kallas tie-in på engelska. Det är böcker av samma, eller flera olika, författare som har gemensamma karaktärer eller som utspelar sig i samma värld. Typiska varianter av dessa är de svenska deckarna/polisromanerna där huvudpersonen är den samma medan berättelsen ändras från bok till bok. Böckerna bygger inte heller på varandra utan vem som helst kan plocka upp en valfri bok och börja läsa utan att känna att man missat någonting. Detta är kanske den bästa formen av serie eftersom den ger möjlighet att följa en berättelse för den som önskar. Samtidigt ger den läsaren friheten att läsa vilken bok som helst i vilken ordning som helst.