Vi har gått igenom olika kategorier av böcker för ungdomar på annan plats här på bloggen och nu ska vi ta oss en titt på böcker för vuxna.
Att peka ut vad som gör det tydligt att en bok är anpassad för vuxna är ganska svårt eftersom det finns så många genrer att välja mellan och så många olika typer av berättelser. Det finns även böcker som är extra lättlästa men som ändå riktar sig till vuxna läsare.
Gemensamt för böcker för vuxna är förstås att ett vuxnare språk används i texten. Karaktärerna är dessutom, i de flesta fall, vuxna och agerar på ett vuxet sätt. Young Adult kan i vissa fall präglas av tonårsångest och olika agerande som känns helt främmande för en vuxen person. Detta gäller även romantik och parförhållanden. De typer av förhållanden som förekommer i vissa YA-böcker skulle aldrig accepteras av en vuxen publik eftersom även förhållanden förändras med åldern.
Det är även inom vuxenlitteraturen som vi hittar de riktigt svårlästa böckerna och många klassiker. Inom denna grenre finns förstås även mycket grafiska beskrivningar både av våld och sexuella inslag. Skräckförfattare som Stephen King återfinns också bland vuxenlitteraturen även om många av hans berättelser har unga personer i huvudrollerna. Anledningen är förstås de grafiska, och i många fall både våldsamma och sexuella, beskrivningar som finns med i hans berättelser. Ett annat exempel är E.L James böcker i serien 50 Shades. Huvudpersonen i dessa skulle gott och väl platsa i kategorin Young Adult och definitivt i dess underkategori New Adult. Men på grund av dess innehåll räknas böckerna som litteratur för vuxna.
Vuxenlitteratur behöver dock inte innehålla några av dessa inslag. Men i de fallen handlar det oftast om att personerna i berättelsen är vuxna. Klassiker som Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie innehåller varken särskilt mycket våld eller direkt andra inslag som kan vara olämpliga för barn. Ändå faller serien inom kategorin skönlitteratur för vuxna. Många fackböcker riktar sig också till en vuxen publik utan att innehålla inslag som är olämpliga för barn och unga. Då handlar det istället om att språket och bokens styckesindelning inte är anpassade för en yngre publik.
Måste vuxna då enbart läsa böcker för vuxna? Självklart inte! Det finns ingen övre åldersgräns när det gäller böcker. En undre gräns kan vara lämplig på grund av de inslag som vi pratat om här men det finns ingen anledning till varför en vuxen inte skulle kunna läsa exempelvis Harry Potter med god behållning – även om det är en bok för unga tonåringar.